perjantai 20. syyskuuta 2024

Ostamisen houkutus ja sen vastustaminen

 Ollaan useampi vuosi pohdittu kosketusvapaan hanan hankkimista vessaan, se tuntuisi hygieeniseltä ja ehkä säästäisi jonkun verran vettäkin. Tähän asti ostamista on pidätellyt epäilys kosketusvapaiden hanojen toimintavarmuudesta, sekä niiden melkoisen korkealta tuntuva hinta. Tämä siis huomioiden sen, että siellä vessassa on ihan hyvä ja toimiva hana ennestään.

No, nyt syksyn tullen on montakin kodin ja pihan huoltoprojektia saatu valmiiksi ja ehkä niiden innoittamana tuo hana-asia alkoi taas pyöriä mielessä. Päädyin soittamaan suht lähellä olevaan rautaprismaan ja kyselemään, olisiko hyllyssä kosketusvapaita hanoja. Ja olihan siellä, yksi kappale joka oli poistomyynnissä ja hinta oli tippunut alkuperäisestä pari sataa. Varasin hanan, koska tuosta edullisemmin sitä ei mistään koskaan saisi ja lähdin sitten viikon lopuksi ajelemaan sinne prismaan sitä noutamaan. 

Kävelin siinä prisman muiden osastojen läpi ja huomasin, kuinka monenlaisia ihania, värikäitä ja houkuttelevia asioita siellä kaupan hyllyssä oli. Oli superkaunis kynttilänjalka (ja minähän en edes polta kynttilöitä), oli värikkäitä kulhoja sekä tosi kauniin näköisiä pyyhkeitä poistopisteessä. Sellaista kaunista käyttötavaraa kohtuullisella hinnalla. Oli helppo tajuta, miten helposti sieltä voisi tarttua mukaan vaikka mitä kivaa ja kaunista, jolla ei tosiasiassa kuitenkaan olisi kayttöä ja jolle ei ole mitään tarvetta. 

No, en ostanut kuin se hanan, sen verran viime vuoden ostolakko ja minimalismi ovat vaikuttaneet, että ostoimpulsseja pystyn hyvin vastustamaan. Mutta mietin, että jos joka ikisten ruokaostosten yhteydessä noiden osastojen läpi joutuisi kävelemään, niin varmaan siinä jo itsehillintää koeteltaisiin minimalistillakin.

Että kyllä mainonta ja houkutteleva esillepano ovat tehokkaita keinoja saada ihminen ostamaan.

Loppukesästä tein kyllä ilahduttavan edullisen ostoksen. Löysin meidän vakkarimarketista uudet kumpparit. Entiset, vuosikymmenen palvelleet tretornit halkesivat varsista pahasti ja en oikein löytäny jalassa kivoilta tuntuvia kumppareita tilalle. Nuo kun tulivat vastaan, niin hintaa oli jäljellä 8 euroa ja ne olivat jalassakin parhaat tähän asti kokeilemistani kumppareista. Joten nyt kelpaa märkinäkin päivinä mökin pihassa kuljeskella ja kuten kuvan taustalta näkyy, siellä rytöviidakossa kyllä ilman kumppareita kastuu jalat ja housunlahkeet eli tarpeeseen tuli tämä ostos.