kuva:pixabay/ wixin_56k |
Katseltiin syksyn mittaan suomalaista versiota raharemontti-ohjelmasta. No, ohjelma ei tehnyt minuun kovin ihmeellistä vaikutusta, monet säästökikat tuntui aika kosmeettisilta ja toisaalta tuntui, ettei ohjelma antanut kovin paljon oikeita keinoja talouden hallintaan. Moni säästämiseen keskittyvä talousblogi antaa enemmän järkeviä ja toimivia neuvoja talouteen kuin tuo ohjelma.
Ohjelmassa oli kuitenkin yksi kohta, joka pisti silmään lähes joka jaksossa. Nimittäin vaatteisiin kulutettava rahasumma. Se tuntui pahimmillakin tuhlaajilla olevan jotain 30 euron luokkaa noina esimerkkikuukausina, eikä sitä oikeastaan ohjelman juontajatkaan mitenkään kyseenalaistaneet, vaan nimenomaan kommentti oli aina "tämä on kohtuullinen summa, pidetään se jatkossakin". Ja kyllä, 30 euroa kuussa on todellakin kohtuullinen summa vaatteisiin, varsinkin jos puhutaan työssäkäyvästä ihmisestä, jolle työpaikka ei tarjoa työvaatteita.
Mutta onko se ihan todellinen summa? En oikein jaksa uskoa, että edes keskivertoihminen käyttäisi vaatteisiin noin vähän rahaa, kun summa pitää sisällään niin kengät, ulkovaatteet, sisävaatteet kuin alusvaatteetkin. Ja vielä vähemmän uskon, että taloutensa kanssa vaikeuksissa olevat, holtitonta rahankäyttöä televisioon selvittelemään tulleet ihmiset siihen pystyisivät.
Mä olen pitänyt kirjaa jokaisesta ostetusta vaatteesta viimeiset kymmenen vuotta. Mä en harrasta shoppailua, ostan yleensä vain tarpeeseen, eli kun entinen vastaava menee rikki. Mun toiset talvikengät on kymmenen vuotta sitten ostetut, toiset siistimmät työkäyttöön hankitut reilun viisi vuotta vanhat, toppatakit samaa ikäluokkaa ja tuulihousut sen kymmenen vuotta, toppahousut ostettu jo ennen tuon kirjanpidon aloittamista, ehkä 16 vuotta sitten (ja ne on korjattukin jo pariin kertaan). Ja nuo on siis ne kalleimmat vaatekappaleet joita olen hankkinut, mikään niistäkään ei ole kuitenkaan viittäkymppiä enempää maksanut. Juhlamekon olen ostanut melkein kaksikymmentä vuotta sitten ja sitä uskollisesti lähes kaikissa hienommissa juhlissa pitänyt, kun suurin osa ihmisistä tuntuu ostavan aina uusiin juhliin uuden juhlavaatteen. Ja silti mun vaatteisiin menevä raha on keskimäärin siinä kolmenkympin molemmin puolin kuukaudessa. Vuodesta toiseen. Ostolakkovuonna summa oli tosin alle 6 euroa/kk mutta se tosiaan oli ostolakkovuosi ja sellaisella vaatteiden ostamisella ainakin mun suhteellisen minimalistisesta vaatekaapista loppuisi muutamassa vuodessa vaatteet ihan vaan loppuun kulumisen ja hajoamisen vuoksi. Sanoisin myös, että minimalistina mun vaatemäärä on tosi pieni ja valtaosalla ihmisistä on varmasti moninkertainen määrä vaatteita, eli niitä täytyy silloin tietysti myös moninkertaisesti ostaa.
Väitänkin, että ihmiset arvioivat vaatteisiin menevät summat usein todella reilusti alakanttiin ja jos he todella pitäisivät säännöllisesti kirjaa vaateostoistaan, moni ehkä yllättyisi siitä, miten pieniltä tuntuvista vaateostoista kertyy vuositasolla paljon suurempi summa kuin mitä ihminen ajattelee vaatteisiin käyttävänsä. En siis pidä mitenkään huonona asiana vaatteisiin käytettyä rahaa, varsinkaan, jos ostetaan kestävää ja käyttöön tulevaa vaatetta eikä mitään ultrapikamuotia, mutta luulen, että useimmat eivät tosiaan oikeasti hahmota omaa rahankulutustaan tässä(kään) asiassa. Ainakin itsellä ostosten kirjaaminen on osoittanut, miten helposti sitä arvioi kulutustaan pieleen ja useimmiten nimenomaan alakanttiin.
Seuraan Pennon avulla sitä mihin rahani laitan ja tämän vuoden vaatesaldon määrä oli jotain 16 euron luokkaa. Normaalit ihmiset varmaan kuluttavat moninkertaisen summan tuohon vaateosioon. Toivotaan että loppuvuosi kuluu myös ilman turhia vaateostoksia.
VastaaPoistaSulla on kyllä tosi pieni vaatebudjetti ollut tälle vuodelle, ihailen!<3 Mulla voi olla montakin nollakuukautta vaateostojen suhteen vuodessa, mutta sitten joku (työ)vaate hajoaa ja uusi on tilalle ostettava, yleensä yritän löytää alesta, mutta aina se ei onnistu.
VastaaPoista