tiistai 7. marraskuuta 2023

Ekologista, säästäväistä vaiko ihan vaan typerää?

 

Free socks ornament home illustration
kuva:pixabay/nbankulova


Kun olen näitä vaateasioita tässä joutunut miettimään, olen päätynyt taas kerran pohtimaan sitä, mikä on järkevää suhteessa ostamiseen ja tavaroihin.

Useinhan ihmiset keskittyvät pieniin asioihin ja vaikka en itse siinä näe automaattisesti vikaa, niin onhan se ihan totta, että jos kauheasti keskittyy tekemään jotain pientä asiaa, mutta isoissa linjoissa sitten toimii huolettomasti, on se hyöty niin rahassa kuin vaikka ekologisissa valinnoissakin pienempi kuin jos tekisi toisinpäin. Itse ajattelen, omallakin kohdalla, että joskus ne pienet asiat vaan on helpompia hallita kuin muuttaa jotain isoa asiaa ja parempi se, kuin ettei tekisi mitään. Mutta silti, olisiko joskus parempi keskittyä isompiin linjoihin kuitenkin, edes osassa asioita?

Itsehän vaatteiden suhteen korjailen ja paikkaan ja esimeksiksi parsin trikoosukistani reikiä ja teen sen vielä moneen kertaan. Ja ne ovat velä ketjuliikkeen halpissukkia, tehty ties missä ja ei ehkä kovin ekologisesti. Olisiko järkevämpää ostaa suomalaisia eettisesti ja ekologisesti valmistettuja sukkia, jotka a) varmaan kestäisivät paremmin ja b) niitä ostamalla säästyisin melkoisen turhalta ja lyhyen avun tuovalta parsimiselta ja omalta osaltani tukisin suomalaista työtä ja yrittämistä. Vai säästääkö vähän rahaa ja tuntea itsensä ekologiseksi ihmiseksi kun paikkaa suht uusia sukkia aina uudelleen vaikka ne hajoavat taas melkein heti paikkaamisen jälkeen.

Ja olisiko sama logiikka sovellettavissa laajemminkin vaatteisiin, ostaisin parempilaatuista ja käyttäisin sen loppuun ja sitten kun vaate oikeasti alkaa hajota, raaskisin siitä myös luopua ilman huonoa omaatuntoa tai usein turhia paikkauskokeiluja ja hankkia uuden (mielellään eettisesti valmistetun) ja itselleni sopivan tilalle.

Tai onko yksinomaan järkevää, ekologista ja säästäväistä, että käytän vanhaa kännykkääni, jossa akku on aiemminkin vaatinut latausta joka päivä ja nyt siitä on ilmeisesti yksi kenno hajonnut, joten kun akussa on vähän alle 50% akkua, se sammuu. Laturina mulla on joku superhidas malli, koska en osta uutta ja tuo on jonkun toisen laitteen jäljiltä mutta sopivasti käy mun puhelimeen. Vai onko vain yksinkertaisesti typerää käyttää huonosti toimivaa laitetta, jota ei enää edes kannata pitää mukana kodin ulkopuolella ja joka ei taida enää täyttää suurinta osaa puhelimen tehtävistä. Tai voisinko ehkä edes ostaa siihen uuden akun ja laturin ja sillä lailla järkevästi jatkaa sen käyttöikää.

Voisinko sallia itselleni jossain tuollaisissa asioissa ihan huoletta sen uuden hankkimisen, miettimättä että se on rahan tuhlausta tai turhaa ostamista ja panostaa säästämisen suhteen enemmän isoihin linjoihin kuten asumisen kustannuksiin, niiltä osin kuin niihin voi vaikuttaa tai vaikkapa kodinkoneiden korjauttamiseen, jos haluan ekologinen olla. 

Tässä onkin hauska ilmiö, koska kodinkoneen korjaaminen maksaa ja en sitä itse osaa tehdä, ostan uuden, vaikka siinä sitä vasta säästäisikin luonnonvaroja kun ei hankkisi uutta vaan korjauttaisi vanhaa. Kun taas ne mun sukat on ihan hiekanjyvä aavikolla ekologisuuden suhteen ja niitä sitten itsetyytyväisenä korjailen, koska se ei maksa mitään ja voin sen itse tehdä.

 Eli ehkä mun ekologisuuden takana onkin usein enemmän raha ja vaikka säästäväisyys on hyvä, ei ihan silkka älytön pihisteleminen taida kuitenkaan olla järkevää vaan enemmänkin typerää, ainakin jos se selväti vaikeuttaa arkea.

Tämä ei ollut kuitenkaan mikään puolustuspuhe ostolakon lopettamiseksi, vaan enemmänkin pohdiskelua tulevaa, ostolakon jälkeistä aikaa varten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti