lauantai 28. tammikuuta 2023

Henkilökohtainen tavarakulutus viime vuosina

Pidin viime vuoden kirjaa talouden kaikista hankinnoista ja rahaa meni minun mittapuullani hurjasti eli useita tuhansia euroja ja tuntui, että harva se viikko piti jotain ostaa/käydä pakettia postista/selvitellä jonkun tuotteen hankkimista. Tästä tein johtopäätöksen, että mun käsitys omista kulutustottumuksistani on jotenkin vääristynyt, olen siis kuvitellut olevani kohtuullinen ja harkitseva ostamisen suhteen ja vaikutti siltä, että elämäni onkin vain yhtä ostamista ja kuluttamista.

 Vuonna 2020 käytin muihin henkilökohtaisiin ostoksiin kuin vaatteisiin 173,10 euroa, josta kirjoihin (5kpl) meni 72 euroa. Muihin menneellä reilulla sadalla eurolla ostin mm. uuden tyynyn, pyöräilykypärän ja villalankaa. 

Vuonna 2021, jolloin päätin pitää "älä osta mitään"-vuoden kulutin muuhun kuin vaatteisiin 104,37 euroa, josta kirjoihin (14kpl) 54,6 euroa. Muuhun meni 49,77 euroa ja näistä isoin hankinta oli kaksi uutta tyynyä, yhteensä 40 euroa ja jäljelle jäävällä reilulla yhdeksällä eurolla ostin nappikuulokkeet ja puutarhakoristeen. Tyynyt olivat pakollisia, kärsin migreenistä, jota kaikenlainen niskajännitys pahentaa, joten tyyny on iso osa työkykyisenä pysymistä, näistä toista käyttää yksi lapsista, mutta itselleni ne alunperin ostin, siksi nämä omissa ostoksissa, ei yhteisissä. Nappikuulokkeita olen käyttänyt pari kertaa ja puutarhakoriste ei ollutkaan käytössä kiva, joten se meni kierrätykseen. Eli ihan turhia olivat nuo kaksi ostosta.

Vuonna 2022 ostin itselleni 52,76 eurolla tavaroita, nämä olivat kännykän latauspiuha hajoneen tilalle, lumikengät (lahjarahoilla ostettu, maksoi 33,71 euroa), neulepuikot ja geelipohjalliset (kantapäävaivojen takia). Fyysisiä kirjoja en ostanut aiemmista vuosista poiketen, e-kirjapalvelu oli kyllä ahkerassa käytössä osan vuotta.

Tästä näkyy, että ihan itselle hankittuja juttuja ei paljon ole. Toisaalta, moni kotiin ostettu asia on kuitenkin minun haluamani ja suunnittelemani, vaikka se yhteiseen käyttöön on tullutkin, eli en todellakaan ole niin tiedostava kuluttaja, kuin noiden henkilökohtaisten ostosten lukujen valossa näyttää, valitettavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti