sunnuntai 1. tammikuuta 2023

Vuoden ensimmäinen päivä, ostolakkovuosi alkaa

 Eilen illasta vitsailin ääneen, että enää viisi tuntia edullista ostoaikaa jäljellä, kirjaimellisesti.

Ja kieltämättä huomasin, että mielessäni pyöritin olisiko jotain mitä pitäisi ostaa ikäänkuin varastoon tätä vuotta varten. No, onneksi järki voitti ja jätin asian ajatuksen tasolle, mutta kyllähän se kertoo jotain siitä, miten tiukassa ajatus ostamisen tarpeellisuudesta edelleen minun(kin) päässäni asuu.

Olen lukenut useamman vuoden vuosiostamattamitaan -blogia ja saanut siitä paljon inspiraatiota, mutta ihan samaan en pyri. Ostamattomuuteni on tarkoitus kattaa vaatteet, kengät ja tavarat, mukaanlukien kodin tavarat, mutta pesuaineet, ruoka ja terveys ovat ostamattomuuden ulkopuolella. Perheen nuorisolle ostetaan tarvittavat asiat tänäkin vuonna, tosin heilläkään ei pitäisi mitään akuuttia tarvetta olla, siitä piti huolen joululahjat ja loppuvuodesta päivitetyt urheilukamppeet. Samoin taloon tarvittavat kunnostukset hoidetaan asianmukaisesti ja niihin tarvittavat tavarat ostetaan, isoja remontteja ei tiedossa ole, mutta ainakin terassi pitää öljytä ja ilmastoinnin suodattimia vaihtaa.

En myöskään pidä ilmaisia tavaroita tai kirppareita "luvallisena" tapana hankkia tavaraa. Ideana on nimenomaan pärjätä olemassaolevilla tavaroilla niitä huoltaen ja korjaten. Puhelimeni on kolme tai neljä vuotta vanha ja siinä pätkii välillä niin toiminta kuin akkukin, mutta oletan että sillä kuitenkin pärjään ihan hyvin tämänkin vuoden.

Koska viime vuonnakin (ja sitä edellisenä) päätin aloittaa ei ostamista-vuoden ja varsinkin viime vuosi oli silti ostamista pullollaan, tiedän kohtuullisen hyvin omat kompastuskiveni. Henkilökohtaiset ostokseni ovat useamman vuoden olleet vähäisiä, mutta kotiin tavaraa tuli varsinkin viime vuonna ostettua minun mittakaavassani paljon. Ajatuksenani onkin joka kuukausi myös verrata kuluvaa vuotta viime vuoteen ja toivon että siitä tulee ei-niin-onnistuneen ja onnistuneemman ostolakon vertailua, mutta saapa nähdä kuinka käy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti