perjantai 18. lokakuuta 2024

Vaatteiden kuluminen ärsyttää

Huppari, Villapaita, Paitoja, Vaatteet
kuva:pixabay/NoPixelZone

 Pääosin koen minimalismin tuovan elämään helppoutta ja iloa, jonkunlaista keveyttä, mutta on ainakin yksi asia, jossa minimalistin elämä tai ainakin tämän minimalistin elämä on hankalampaa kuin ihmisen, jolla on tavaraa ja vaatetta kaappien täydeltä ja taas kerran olen sen äärellä. 

Nimittäin vaatteet ja niiden kuluminen. Vaatekaapin sisältö on mulla melko kompakti ja kaikki vaatteet ovat aktiivisessa käytössä. Mulla on myös siistimmät/ työvaatteet vähän erikseen, siis käytän töissä muutamia vaatteita joita en kotioloissa normaalisti pidä. Näin juurikin siksi, että töissä käytettävät vaatteet kestäisivät siisteinä pidempään. Työpukeutumiseni on rentoa ja pääosin menen farkut ja huppari-linjalla ja viihdyn niin. Sivumennen on todettava etten varmaan pärjäisi jossain hyvin siistiä virastopukeutumista vaativassa työssä, sukkahousujen käyttö aiheuttaa mulle päänsärkyä (siis ihan konkreettista päänsärkyä ei kuvainnollista, en itsekään tiedä miksi, mutta näin on ollut nuoresta asti). 

Nyt tajusin että mun työhuppareista on alkanut kangas kulua saumojen vierestä rikki, vielä ei olla ihan reikä-vaiheessa mutta yleisilme alkaa olla aika nuhjuinen ja on vain ajan kysymys kun sinne reikiä alkaa tulla. Korjaaminen ei onnistu, koska kaikki sauman vierukset ovat hiutuneet ohuiksi. Tässä tilanteessa ei-minimalisti oletettavasti menisi kaapilleen ja valitsisi sieltä laajasta valikoimasta kivoja vaatteita jonkun toisen vaatekappaleen ja näyttäisi taas siistiltä ja asialliselta töissä. Tai ehkä ei-minimalistin hupparit ei edes kulahtaisi kun käyttökertoja per vaate olisi reilusti vähemmän. Minä taas katson vaatekaappiin ja totean, että sieltä löytyy kyllä pari muuta hupparia, nimittäin ne edelliset työhupparit, jotka alensin kotivaatteiksi kun ne alkoivat nuhjaantua ja ne ovat sieltä ajoista hajonneet lisää. (Lähes) käyttökelpoisia vielä ovat, mutta eivät siistejä.

Eli nyt, sen sijaan että löytäisin jotain omasta kaapista, joudunkin aloittamaan etsimään kaupoista tai netistä sopivaa hupparia. Ongelmaa ei olisi, jos samanlaisia kuin edelliset saisi edelleen, ostaisin suoraan sellaiset, mutta kun ei saa. Olen pyrkinyt ostamaan laadukkaita ja vastuullisesti tehtyjä huppareita, mutta en halua enkä oikeastaan pysty laittamaan huppariin satasia. Edelliset olivat Noshin miesten mallistoa ja ihanat ja toimivat ja aikanaan tosi hyvästä alesta löydetty, mutta niitä ei tosiaan enää valmisteta. Netti on pullollaan erilaisia vaihtoehtoja, mutta kokonaan uuden merkin ja mallin ostaminen vaatii sovittamista ja laadustakaan ei ole takeita. En oikein pidä tällaisesta vaatteiden pakollisesta ostamisesta, enkä jaksaisi lähteä kauppoihin pyörimään.

Lisäksi nyt mulla on kaapissa taas kaksi melkein käyttökelpoista hupparia lisää, mutta kun ei noita pelkästään kotona pidettäviäkään määräänsä enempää tarvii, niin pitäisi ilmeisesti sitten heittää pois osa, kun ei niitä enää voi lahjoittakaan mihinkään, kun ovat vähän rikki. Ja loppupeleissä pidän kotona aika harvoin hupparia, joten en nyt mitään puolihajonneiden hupparien museota halua kotiin perustaa.

Miksei voi olla vaatteita, jotka kestäisi ainakin sen kymmenen vuotta hyvänä ja joita tehtäisiin aina vaan vuodesta toiseen samaa mallia, jolloin voisi marssia kauppaan ja ostaa uuden samanlaisen hajonneen tilalle. No ehkä just siksi, että myyntiä ei olisi tarpeeksi jos vaatteet kestäisi niin hyvin.

Hampaita kiristellen siis jatkan nettikauppojen selaamista ja toivon, että kohdalle sattuisi kohtuullisen hintainen perushuppari, joka osoittautuisi kivaksi ja kestäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti