sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Hajoavat tavarat ja ostolakko

 Näitä tavaroiden hajoamisia on nyt tullut jokunen vastaan. Muutama vaate ja yksi reppu, kaikki onneksi saatu korvattua jo kotona olevilla tavaroilla. Sitten hajosi suihkun hana, siitä jäi säätönappi käteen ja nyt suihkun käyttö on lievästi haastavaa, onneksi kuitenkin mahdollista. Aikanaan halusin tuollaisen ei-kotimaisen minun silmääni kaikkein hienoimman hanan ja putkimies viisaasti varoitteli, ettei laatu ehkä ole sitä, mihin entisen hanan kohdalla oltiin totuttu, mutta kauneus ajoi muiden ominaisuuksien yli, ja nythän se sitten hajosi.

 Takuuaika oli onneksi pitkä ja sitä oli vielä ruhtinaalliset pari viikkoa jäljellä ja valmistaja lupasi lähettää uuden osan tilalle. Parasta on, että sen saa kuulemma vaihdettua ilman putkimiestä, joten ei tule maksamaan mitään. Ostolakon kannalta onnellinen lopputulos.

Sitten hajosi iso muovinen säilytysrasia, meillä on sitä kokoa vain kaksi rasiaa, joihin mahtuu hyvin isommat leipomukset jääkaappiin tai pakastimeen. Rasia tippui pakastimen ovea avatessa lattialle ja hajosi pirstaleiksi, jäätynyt muovi ei ole valitettavasti iskunkestävää. Tämä harmitti ihan tosissaan ja korvaavan samanlaisen rasian ostamiselle olisi ihan todellinen tarve. Kävin jopa Prisman nettisivuilta katsomassa vieläkö näitä olisi myynnissä, mutta samanlaisia ei näkynyt. Tosin, en ehkä kuitenkaan olisi ostanut, vaikka olisi löytynytkin, samanlaisia on vähän pienempinä muutama rasia, joten pitää vaan niillä pärjätä. Mutta koska ei löytynyt, ei tullut edes houkutusta ostaa, ostolakon kannalta meni siis hyvin tämäkin.

Tässä kuitenkin näkyy, miten minimalismi ja ostolakko yhdessä tuovat yllättävän helposti haasteita arkeen. Jos meillä olisi kippoa ja kuppia kaapit ja varastot täynnä, ei yhden rasian hajoaminen tuntuisi missään, sitä ei ehkä edes huomaisi. Kuitenkin, kun määrä on juuri sopiva, yksikin hajoaminen voi aiheuttaa kitkaa arjen sujumiseen, jos tilalle ei hanki uutta.

Toisaalta, minimalismi ja ostolakko yhdessä aiheuttaa parhaimmillaan varsin hyviä oivalluksiakin. Meillä on pyykinkuivaustila ollut vähän hankala ja olen siihen jo pitempään miettinyt ja mallaillut erilaisia ratkaisuja, joista mitkään ei ole päätyneet toteutukseen. Nyt kun ei voi ostaa, älysin vihdoin, että meillä toisaalla olevan ripustusoksa-systeemin saisikin tuohon pyykinkuivauspaikkaan hienosti. Ei tarvitse ostaa mitään ja toimivuus on parempi. Tämä on siis to do-listalla lähitulevaisuudessa. Siis varmaan sitten kunhan olen keksinyt, miten paikkaan entiseen paikkaan jäävät ruuvinreiät seinästä nätisti ostamatta uutta maalia tai pakkelia..

4 kommenttia:

 1. Onneksi oli takuuaikaa jäljellä! Minulla on myös hajonnut nyt viime aikoina paljon kaikkea tai sitten se vaan tuntuu paljolta kun on enää suht nihkeästi tavaraa jäljellä.

  Mukavaa alkuviikkoa!

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva kun kommentoit, kiitos!
  Tosiaan, vaikka tavaran vähyys onkin monessa kohtaa elämää helpottavaa, niin hajoavien tavaroiden kohdalla sen varakappaleiden puutteen huomaa.
  Lisäsin sun blogin tuonne mun seurattaviin, sun minimalismipostaukset on inspiroivia ja blogisi (ja sen kuvat!) ihanat!
  - k

  VastaaPoista
 3. Tunnen itseni ihan huijariksi kun postailen minimalismiasioista, mietin aina että on ihmisiä jotka tulevat paljon vähemmällä toimeen :D Blogisi lisäsin tuonne "tykkään"-osioon.

  Hymyilyttää muuten blogisi nimi, se kuvaa fiiliksiä kun käyn vaikka Prismassa, aina houkuttelisi ostaa esim uusi pyykinpesuaine mutta hoen itselleni että "sulla on kotona jäljellä edellistäkin"

  VastaaPoista
 4. Aina varmaan löytyy joku superaskeettinen erakko, jolla on vaan yksi lusikka, mutta heitä lukuunottamatta luulen, että jokainen, joka edes miettii asioita tavaran rajoittamisen tai minimalismin näkökulmasta on varmaan keskivertoihmistä minimalistisempi, eikä siitä pelkästä yhdestä lusikasta ehkä kukaan jaksaisi lukea blogia;)

  VastaaPoista