lauantai 4. maaliskuuta 2023

Ostolakko ja tavaran karsiminen

Ostolakko-aiheisia lehtijuttuja ja blogeja vuosien mittaan lukiessani olen usein törmännyt siihen, että ostolakkoon liittyvä kulutustottumusten tarkastelu on vaikuttanut monella siten, että ihmiset ovat myös alkaneet tehdä karsintaa jo olemassaolevista tavaroistaan. Usein lähtötilanne on toki se, että kaapeissa ja varastoissa lymyää paljon tavaroita, joita ei enää aktiivisesti käytetä tai joita ei edes muisteta.

 Itsekin aloin tosiaan tämän vuoden alusta pitämään tavarakirjanpitoa sisään tulevista ja taloudesta poistuvista tavaroista, lähinnä uteliaisuudesta tavaraliikennettä kohtaan. Itselläni ostolakko on näköjään aiheuttanut tavaran karsimiseen kuitenkin päinvastaisen muutoksen kuin mitä monella muulla tuntuu ostolakon myötä tapahtuvan.

Aiemmin olen ollut todella hyvä luopumaan itselleni tarpeettomasta tavarasta ja kaikenlainen rikkinäisten kalsarien hamstraaminen kaapin takanurkkaan on tuntunut lähinnä järjettömältä tilankäytöltä. Nyt minulla on kuitenkin jemmassa mm. rikkinäinen collegehuppari, pieneksi mennyt (ja ehkä vähän kulahtanut) diy-naamiaisasu ja muutamia leluja. Huomaan miettiväni jopa niiden rikkinäisten sukkien kohdalla, että saisiko niitä vielä jotenkin jatkokäytettyä. Joidenkin tavaroiden kohdalla tämä on varmasti ekologista ja fiksuakin, mutta ei ostolakon tarkoitus nyt ole kuitenkaan muuttaa huushollia miksikään rikkinäisten tavaroiden kaatopaikaksi. Samoin huomaan hilloavani edelleen muutamaa yli viisitoista vuotta vanhaa täysin rikkinäistä kylpypyyhettä, joiden tilalle viime vuonna oli pakko ostaa uudet, koska joka pesussa ne hajosivat aina vähän lisää reunoista. Ja nyt sen sijaan, että siirtäisin ne edes tuonne poistettavien hyllyyn, mietin että "entä jos keksinkin jotain, miten niistä vielä saa toimivat".  Korjasin jo viime vuonna useampia vanhoja rispaantuneita kylpypyyhkeitä ompelemalla reunat uudestaan, mutta noihin jäljellä oleviin risoihin se ei pyyhkeen paksuudesta johtuen toimi, ompelukoneeni ei pysty niihin edes paksulla neulalla.

Joten nyt yritän ottaa itseäni niskasta kiinni ja käydä kevätauringon innostamana  kiinni myös noihin pinoihin, jollaisia ei oikeastaan aiemmin koko aikuisiällä ole minun nurkissani ollut ja kierrättää fiksusti niin itselle tarpeettomat kuin huonoksi menneet tavarat niiden hamsterimaisen hilloamisen sijasta. Roska on roska ja mun käsityötaidoilla se materiaali ei ehkä ole resurssi hienoihin diy-luomuksiinkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti