lauantai 5. elokuuta 2023

Minimalismi ja lomailu

Kesä, Ntaur, Nature, Priroda, Matkustaa
kuva:pixabay:veerasantinithi

                                     

Kun minimalismista kertovia juttuja näkee, tuntuu että moni minimalisti matkustaa paljon, minimalismi-innostus on jopa voinut saada alkunsa siitä, että on tajunnut matkoilla, ettei kaipaa paljoa tavaraa ja minimalismi sitten helpottaa myös sitä reissaamista ja jopa väliaikaista asumista ulkomailla. 

Omassa tuttavapiirissä moni taas sanoo, että loma ei ole loma, jos ei pääse pois kotoa ja kauas arjesta. Loma on sitä, että pääsee johonkin reissuun ja sitä kautta saa tervetulleen tauon arjen asioiden pyörittämisestä ja siten lataa akkuja, että jaksaa taas arkea.

Järjen tasolla ymmärrän molemmat näkökulmat ja mielenkiinnolla kuuntelen kun muut kertovat reissuistaan ja luen joskus myös blogikirjoituksia matkustamisesta.

Kuitenkin mun käsitys lomasta ja minimalismini vaikutus lomailuun on sitten suurinpiirtein päinvastainen noihin edellisiin esimerkkeihin nähden. Mä viihdyn lomalla kotona, matkustaminen tuntuu vaivalloiselta ja  aiheuttaa mulle lähinnä stressiä, oma vaikutuksensa on varmasti sillä, että matkustaminen laukaisee mulla aina rajun migreenin, eli perhelomat on vietetty useimmiten niin, että mä pari ekaa päivää makaan pimeässä peiton alla hotellihuoneessa hirveässä migreenissä ja loppureissun selviän särkylääkkeiden voimalla jotenkuten, voin sanoa, että ei ole mukavaa, ei kenellekään. Mulla on myös ruoka-aineallergioita, joten ravintolasyöminen reissussa ei ole yksinkertaista ja eväitä pitää keksiä itselle mukaan joka tapauksessa.

Koska viihdyn arjessani ja koen että koti on paras paikka maailmassa, tykkään siis lomallakin olla kotona. Musta on ihanaa herätä omasta mukavasta sängystäni, käydä kävelyllä lähimetsässä, makailla terassilla ja lukea, katsoa telkkaria, pelata lautapelejä ja käydä uimassa lähiympäristössä. Olen siis lomastakin riisunut kaiken ylimääräisen säädön ja tekemisen ja nautin ihan vaan olemisesta, eli olen minimalisoinut lomanvietosta kaiken ylimääräisen ja jättänyt lomaan vain asioita, jotka oikeasti ilahduttavat. Lasten takia on toki reissattu muumimaailmat, kylpylät ja eläinpuistot aina silloin tällöin, mutta tälle kesälle ei onneksi nuorisonkaan suunnasta tullut mitään erityisiä toiveita, me taidetaan kaikki viihtyä aika hyvin kotosalla. Nuorisolla tietysti oli menoja omien kavereidensa kanssa, mutta varsinaisia pidempiä reissuja ei perheellä tehty.

Tällainen lomailu tuntuu joskus herättävän muissa ihmetystä ja sääliäkin. Kun sanoo ettei ole lomalla menossa mihinkään, saa sellaisia myötätuntoisia katseita ja joskus jopa hienovaraisia kysymyksiä rahatilanteesta. Tai sitten juuri niitä kommentteja ettei se mitään lomaa ole jos on "vaan" kotona. Jollekin se ei ole lomaa ollenkaan, mutta mulle se on parasta lomaa<3

2 kommenttia:

  1. Samoilla linjoilla mennään lomailun suhteen, koti on lomallakin se paras paikka <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla että en ole ainoa ja on muitakin jotka viihtyy kotona lomalla<3

      Poista