torstai 6. heinäkuuta 2023

Voihan lautanen, miksi kaikki kuluu?


 

Juuri kun olin ehtinyt taputella itseäni tyytyväisenä olalle, sillä lailla kuvainnollisesti, että nyt on ostolakko kyllä hyvin hallussa, ei tee mieli ostaa eikä notkua edes nettikaupoissa, tuli takaisku. Jouduin toteamaan, että meidän lautasista aika moni taitaa olla tiensä päässä. Ei rikki, ei palasina vaan lasitukset ovat kuluneet niin pahasti, että lautaset ovat alkaneet kerätä valkoista kalkkeumaa pesukoneessa ollessaan. Konetta on puhdistettu ja epätoivoissani päädyin jopa lautasia liottelemaan etikassa ja hankaamaan tarmokkaasti, mutta valitettavasti se paljasti vain sen, että lasitus alkaa olla puhki.

Tämä on taas näitä minimalistisen elämän lieveilmiöitä, lautaset ovat olleet meillä kauan. Laskeskelin, että vanhimmat ovat yli kaksi vuosikymmentä palvelleet aktiivisessa käytössä, seuraavaksi tuoreimmat ovat nekin noin viisitoista vuotta vanhoja ja uusimmat ovat ehkä kymmenen vuoden takaa. Lautasia on sen verran, ettei joka käytön jälkeen tarvitse pestä mutta kaikki ovat aktiivisessa kierrossa jatkuvasti, eli mitään "parempia" jemmassa olleita lautasia, joihin voisi nyt siirtyä, ei meiltä löydy.

Googlettelinkin olisiko noita mitenkään voinut elvyttää, mutta mm. Eviran ohjeistus on aika yksiselitteinen, väreiltään ja kuvioiltaan selvästi kuluneita ja haalistuneita astioita ei ole terveellistä käyttää.

Mikä nyt neuvoksi? 

Jos olisi joulukuu, lykkäisin asiaa vähän ja ostaisin tammikuussa uusia lautasia, muutama viikko ei varmasti enää vaikuttaisi mihinkään, mutta nyt on heinäkuu ja ostolakkoa jäljellä puoli vuotta. Haluanko perheeni syövän liian kuluneista, mahdollisesti jotain haitallista ainetta luovuttavista astioista kuukausikaupalla, kun olen tilanteen tajunnut. No en tietenkään. 

Lautasia läpikäydessäni tulin katsoneeksi tarkemmin myös muita astioita ja samaa kuluneisuutta kieltämättä näkyy joissakin muissakin meidän astioissa. En erityisemmin pidä astioiden ostamisesta, haluaisin ostaa Euroopassa tehtyä ja laadukasta mutta niiden hinnat ja osin mallitkin eivät oikein kohtaa mun kukkaron ja maun kanssa. Ainoastaan mukeja on kiva saada ja ostaa ja niitä siksi onkin voinut myös heittää pois kun ovat alkaneet olla liian kuluneita.

En vielä oikein tiedä mitä teen, löysin Prismasta edullisia lasilautasia, jotka on tehty Ranskassa mutta lasi materiaalina arveluttaa, koska olen aikanaan tiskihommissa hajottanut lahjaksi saadut juomalasit nopeasti. Itse en siksi ole laseja enää edes harkinnut ostavani ja pidän mukeista muutenkin enemmän. Lisäksi tuli netissä vastaan astiasarja, joka valmistetaan Portugalissa Zero Waste-periaatteilla ja on siedettävän hintainen. Siitä lautaset voisivat olla mahdollisia vaikkakin kalliimpia kuin nuo lasilautaset ja ne joutuisi ehkä tilaamaan netistä. Toisaalta, kaksi vuosikymmentä sekalaisista, osin muilta saaduilta ja ei ehkä täysin oman maun mukaisilta lautasilta syöneenä, tässä kohtaa tuli kyllä houkutus ostaa jotain ihania värikkäitä ja ulkonäöllään ilahduttavia lautaisia järkevien peruslautasten sijasta. Hinta vaan sitten pongahtaisi sellaisiin sfääreihin, että sekään ei tunnu järkevältä.

Ostolakon kannalta tämä on kyllä melkoinen takaisku, sekä ostamisen määrän että tavaran hinnan suhteen. Miksi en tajunnut viime vuonna kaiken vähemmän olennaisen tavaran ostojen sijaan katsoa astioita ja hankkia ennemmin niitä. Tai edes toukokuun ostolakkotauolla kartoittaa astioiden kuntoa. Harmittaa..


2 kommenttia:

  1. Aina oppii uutta, minä en tiennyt että kuvioiltaan selvästi kuluneita astioita ei suositella käytettävän :O vaikka onhan se nyt ihan loogista.

    VastaaPoista
  2. Tää tieto tuli mullekin vastaan joskus aikoinaan netissä mutta arkikäytössä astioissa kulumaa ei kovin helposti tule huomanneeksi. Toinen on kuluneet muovirasiat, niitäkään ei pitäisi kovin naarmuisina käyttää, mutta aika nopeaan ne ainakin meillä kuluu ja en ole alkanut niitä(kään) muutaman vuoden välein uusimaan.

    VastaaPoista