torstai 17. elokuuta 2023

Minimalisti, joka rakastaa järjestystä

Kaaos, Tilaus, Chaos Theory
kuva:pixabay/geralt

Yksi minimalismini juurisyy on varmasti se, että olen suhteellisen mukavuudenhaluinen, joissain asioissa suorastaan laiska, mutta viihtyäkseni ja rentoutuakseni tarvitsen ympärilleni selkeyttä ja järjestystä. Pahimmillaan tämä näkyy silloin, kun koti on arjen ja työkiireiden takia sekaisin ja sairastun. Sen sijaan, että osaisin painua suoraan peiton alle sairastamaan, alan kuumeessa tai kivussa raivata ja siivota tavaroita paikoilleen. Mikä on luonnollisesti todella tyhmää, mutta en osaa oikein rauhassa sairastaa jos ympärillä ei ole selkeää ja siistiä. Itse asiassa terveenä siedän paljon enemmän sotkua kuin sairaana. Ja sama on ehkä muutenkin, yleisesti stressaantuneena tai muuten kuormittuneena jostain asiasta, kaipaan normaalia enemmän järjestystä kotiin ja muutenkin ympärilleni.

Mulle minimalismi ja järjestys eivät ole joku tyylisuunta tai pakko järjestää vaikkapa kirjoja värin mukaan hyllyyn, vaan tunne ja tietoisuus siitä, että tavarat ovat paikoillaan, on tilaa olla ja hengittää. Se, että vaatteet on viikattu siististi kaappiin pinoihin, että jokaisella tavaralla on paikkansa ja sohvalle istahtaessani voin katsella selkeää ja viihtyisää kotia ovat minulle iloa tuottavia asioita. Töissäkin kaikenmaailman sotkuisten varastokaappien tai vastaavien siivoaminen on musta yksinomaan hauskaa, on ihan huippua kun jostain sotkuisesta kohdasta tulee järjestyksessä oleva, helppokäyttöinen ja kivan näköinen nurkka. 

En pidä itseäni muuten erityisen luovana ihmisenä, mutta järjestelemisen suhteen olen kyllä omasta mielestäni aika luova, keksin erilaisia, usein halpoja tai ilmaisia ratkaisuja jo olemassa olevista tavaroista ja kalusteista. Joskus haaveilin ammattijärjestäjän hommistakin, mutta tuntui, ettei sellaisella työllä ole Suomessa kovin helpoa elättää itseään ja toisaalta, en taida olla yrittäjähenkinen enkä ehkä osaisi myydä omaa osaamistani kovin hyvin.

Toteutan siis rakkauttani järjestämiseen omassa kodissa ja joskus sopivan tilanteen sattuessa kohdalle myös työpaikalla. Lisäksi olen huomannut, ettei mua ärsytä kovinkaan usein vaikka muut sotkisivat, kun on tarpeeksi vähän tavaraa ja kaikelle on paikkansa, ei muiden sotkutkaan niin haittaa.

Ja otsikko sai inspiraation Fredrik Backmanin ihanasta kirjasta "Mies, joka rakasti järjestystä", rakastin kirjan päähenkilöä ja koko kirjaa kaikkineen! Jos et ole sitä vielä lukenut, lue ihmeessä!

3 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. <3 Kirjasta on tehty leffakin, mutta itse en sitä ole uskaltanut katsoa, kirja oli niin hyvä, etten usko leffan yltävän samaan.

   Poista
  2. Katsoin leffan! Ei se hullumpi ollut, varmaan luen vielä kirjankin ^-^

   Poista