torstai 7. syyskuuta 2023

Mitä turhaa tai tarpeellista minimalisti ostaa?

Teltta, Leiri, Puita, Metsä, Metsään
kuva:pixabay/Saydung89

Tänä vuonna ostin ostolakosta huolimatta yhden selkeästi turhaksi osoittautuneen asian ja se oli teltta. Teltta oli todella hyvässä tarjouksessa ja tosi kiva ja laadukkaan oloinen, mutta erinäisistä syistä se kasattiin kesällä vain pari kertaa kokeeksi ja jouduin toteamaan, että telttailu edes mukavassa ja korkeassa teltassa ei taida olla mun juttu. Ostin teltan kuvitellen, että viettäisimme enemmän aikaa luonnossa ja musta kuoriutuisi sellainen semi-retkeilijä ja eräilijä. No ei kuoriutunut eikä nuorisokaan innostunut telttailusta. Ihan turhaan rikoin ostolakkoani ja teltta toivottavasti löytää uuden kodin. 

Aloin sitten miettimään, mitä turhaa tai tarpeellista tavaraa minunlaiseni, itsensä minimalistiksi mieltävä ihminen sitten päätyy ostamaan ja miksi.

Käyttötavaraa tietysti, vaatteita ja kenkiä rikkimenneiden tilalle, tyynyjä, astioita, kaikkea sellaista normaaliin elämään kuuluvaa peruskäyttötavaraa, joka käytössä kuluu tai hajoaa. Tosin niin edelliset astiat kuin pyyhkeetkin olivat meillä osa reilusti yli kaksikymmentä vuotta vanhoja, eli näitä ostoksia ei (onneksi!) tarvitse tehdä läheskään joka vuosi. Nämä on niitä järkeviä ja jossain määrin pakollisia ostoksia ja mitään edellä mainittua meillä ei ole määrällisesti kovin paljoa. 

Sitten ne hutiostokset, mistä ne koostuu? Koska ainakin mulla niitä kuitenkin joskus tulee, vaikka miten olen minimalisti ja kiinnostus on pääosin muualla kuin tavaroiden shoppaamisessa. Kun katselin aiempien vuosien ostoksia, hutiostokset painottuivat pitkälti juurikin mielikuvien perusteella ostamiseen. Ostin teltan, koska näin itseni viettämässä ihanaa kesää rennosti telttailen ja toki luin telttailusta kertovia juttuja, jotka vain vahvistivat ajatustani idyllisestä luonnossa vaeltelusta ja ihanista illoista tunnelmallisesti teltassa pienen lampun valossa lueskellen. 

Ostin tekstiilipesurin, koska ajattelin näin saavani vanhoista kangassohvista uuden veroiset ja autonpenkeistä tahrattomat. Pesuri varmaan toimi niinkuin piti (ainakin se oli kallis), mutta ihan saman lopputuloksen saa kostealla pyyhkeellä sohvat puhdistamalla ja pesuri oli sen verran hankala käyttää ja nostella, että ei sitä mihinkään autoon viitsinyt edes viedä. Sekin lähti uuteen kotiin, koska säilytys vei suhteellisen paljon tilaa siihen nähden, että kapistus oli meille lopulta hyödytön. 

Olen myös ostanut viime vuosina muutamia puutarhakoristeita tai vastaavia, mutta ei ne ole jotenkin sitten kuitenkaan istuneet meidän pihaan nätisti. Lopulta tykkään pihassakin minimalistisesta tyylistä, vain puita, joitakin pensaita ja nurmikkoa. Vaikka muilla erilaiset puutarhakoristeet ja valot on ihania, en niitä omalle pihalle kaipaa.

Eli mulla hutiostokset taitaa olla niitä unelmaminälle ostettuja juttuja tai jotain, mihin blogien tai netin mainokset houkuttelevat  tai pinterest-kuvat hetkellisesti innostavat. 

Varmaan noita hutiostoksia joskus tulee tulevaisuudessakin tehtyä, mutta mietin laittavani itselleni jonkun noin viidenkympin hintakaton, jonka yli menevää en osta. Jää sitten isot hutiostokset tekemättä. Kuitenkin esim. lumikengät oli vähän samantapainen ostos, hetkellinen innostus, mutta ne olivat kivat ja jäivät käyttöön. Eli aina ei voi tietää etukäteen onko joku ostos turha vaiko uuden kivan harrastuksen alku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti