sunnuntai 3. syyskuuta 2023

Pieniä oivalluksia helpompaan arkeen

Idea, Inspiraatiota, Keksiä
kuva:pixabay/REDQUASAR

Joskus hyvin pieni asia voi olla vaikutukseltaan iso. Tai jonkun pienenkin asian sujuminen mukavammin, voi tuoda arkeen iloa ja joustoa. Monet tuollaiset asiat ovat sellaisia, että kun on helpomman tai paremman tavan oivaltanut, tulee miettineeksi, miksi on vuosikausia toiminut toisin ja miksi ei aiemmin ole hoksannut helpompaa tapaa. Joskus näitä juttuja oivaltaa arjessa ihan itse, joskus ne tulevat vastaan lehtijutussa tai jonkun blogissa.

Päätinkin listata tähän muutamia tosi yksinkertaisia juttuja, joilla on ollut omaan arkeen helppoutta tai iloa tuova vaikutus.

-Henkarikuivaaminen. Olen aina kuivanut vaatteet pääosin telineessä, tykkään säilyttää vaatteita pinoissa ja vain jotkut harvat vaatteet ovat henkareissa. Siksi en ollut koskaan ajatellut, että henkarikuivaaminen toimisi meillä. Olin kyllä lukenut juttuja vaatteiden kuivaamisesta pienissä tiloissa ja niissä aina se henkarikuivauksen helppous oli se, että kun kuivattaa henkarissa, voi vaatteen sen kuivuttua laittaa suoraan kaappiin samassa henkarissa. Mutta kun alettiin muokata kodinhoitohuonetta uusiksi, tajusin, että henkarikuivatus säästää lattiatilaa ja kuivan vaatteen ottaa siitä henkarista ihan yhtä helposti kuin telineestäkin ja voi sitten viikata kaappiin. 

-Pyykkikori eteisessä. Kun saimme (pienen) arkieteisen mahdutettua kodinhoitohuoneeseen, saimme jaettua ulkokamppeita niin hyvin kahden eteisen välillä, että sain mahdutettua erilliset pyykkikorit eteiseen kaapinoven taakse. Kotiin tullessa mahdolliset hikiset liikuntakamppeet, likaiset sukat ja muut pyykit saa laitettua pyykkikoriin ja ne eivät jää lojumaan minne sattuu.

-Tilataan kerran viikkoon ostokset ja pyrin aika samointein pesemään ja tarvittaessa pilkkomaankin kaikki hedelmät ja vihannekset syömävalmiiksi, jolloin lapset (ja lisäksi laiskat aikuiset niinkuin meillä) helpommin ottavat välipalaksi jotain terveellistäkin pelkän leivän sijasta.

-Monikäyttöiset astiat. Samat kivanväriset kulhot sopivat niin leipomiseen, hedelmien säilytykseen kuin tarjoilemiseenkin ja menevät vielä sopivasti sisäkkäin säilytettäessä, eli tämä säästää kaappitilaakin.

-Kaupan paperiset ostoskassit kierrätyspaperin ja pahvin keräämiseen. Ja vessapaperi- ja talouspaperipakettien pussit muovinkeräämiseen. Mulla kierrätysinto kärsii kovasti, jos mun pitää raahata kierrätysastioita edestakaisin tai mikä pahinta, pestä niitä välillä, joten meillä on jo vuosia sitten siirrytty keräämään kierrätettävät samaa materiaalia olevaan pussiin, jolle on paikka roskiskaapissa. Kun se täyttyy, se on helppo nakata autoon odottamaan viemistä ja kun sen vie keräykseen, sen voi sellaisenaan laittaa keräysastiaan.  Meillä ei siis ole järkevän kävelymatkan päässä kierrätyspistettä. Ja ei haittaa vaikka kertyisi useampikin kassi ja pussi sinne autoon, toisin kuin jos se kierrätys on astiassa joka pitää viedä takaisin sinne kaappiin, ennen kuin voi laittaa sinne lisää roskia.

Nämä on tällaisia kodinhoitoon liittyviä oivalluksia pääosin, mutta niistä hommistahan se arjen pyörittäminen koostuu ja silloin pienistä puroista kasvaa nopeasti vähän isompi puro, joka mahdollistaa vähän leppoisamman arjen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti