maanantai 16. lokakuuta 2023

Hajoavat vaatteet

 

Ommella, Paikata, Jutut, Käsityö, Tuunaa
kuva:pixabay/Carola68


Olen koko ajan todennut, ettei ostolakkovuoden aikana pitäisi tulla tarvetta vaatteiden ostoon ja vielä kuukausi sitten olin varsin tyytyväinen ostolakon onnistumiseen vaatteiden suhteen. 

Aloin kuitenkin tehdä tarkempaa vaateinventaariota sillä silmällä, että miten moni vaatteistani on rikki tai muuten jotenkin kulahtanut. Periaatteessa isompikaan kuluma ei minua niin haittaa, eikä pienet reiätkään, jos ne saa siististi korjattua mutta oli ehkä vähän järkytys tajuta, millaisissa vetimissä kotona liikuskelen välillä. Mulla on muutamia ihan oikeasti ehjiä ja kivoja kotivaatteita, mutta sekä mun yöpuvut että osa kotitopeista on moneen kertaan paikattuja ja paikkauksen viereen on ilmestynyt vielä uusiakin reikiä. Jotkut vaatekappaleet ovat hiutuneet tosi ohuiksi ja ainakin kaksi kestotahraakin paikallistin.

Tämä vaatteiden tarkastelu kriittisellä silmällä sai aikaan sen, että aloin tehdä listaa siitä, mitä vaatteita oikeasti käytän, onko niitä riittävästi ja millä tavoin voisin korvata nuo täysin kulahtaneet kotivaatteet niin, etten kotona näyttäisi ihan resuiselta röllipeikolta. Työvaatteita on onneksi sopivasti, ehkä yksi uusi yläosa voisi olla tarpeen ja tulisi siis sellaisen ei-niin-hyvin-istuvan eli hieman liian pienen tilalle.Töissä käyttämäni farkut ovat aika kulahtaneita, mutta menevät vielä. Käytän yleensä farkut puhki, paikkaan kerran tai jopa kaksi ja sitten vasta hankin uudet kun repeävät korjauskelvottomiksi. Tämä ei tosin ole ihan paras tapa, kun työssä tapaan asiakkaita ja kertaalleen olen kyykistynyt ja on kuulunut rits ja loppupäivän olen sitten yrittänyt peitellä takamuksesta revenneitä housuja😆 eli ehkä voisin ihan vähän aiemmin kuitenkin vaihtaa ehjiin ja uusiin housuihin. 

Kotivaatteista multa puuttuu kotihousuja, niitä urheilulökäreitä käytän välillä, mutta välillä kaipaan sellaisia pehmeämpiä ja mukavampia housuja, joten houkuttaisi jossain kohtaa ostaa flanelliset pyjamahousut kotihousuiksi. Legginsejä on hajonnut useammat ja niitä en taida hommata lisää, vaan tuollaiset löysemmät housut saa ajaa kotihousujen asiaa, en tykkää leggareissa näyttäytyä ulkona tai nuorison kavereiden edessä, mutta flanelliset pyjamahousut jostain syystä tuntuu musta ihan postilaatikolla käyntiin kelpaavalta asusteelta. Muutama kotitoppi tai t-paita pitänee jossain vaiheessa hankkia myös, mulla on useita paikattuja ja saumojen vierestä reikiintyneitä, pesuissa kulahtaneita kotitoppeja, mutta ehkäpä kotijoukot ansaitsisi nähdä mut vähän siistimmissä vaatteissa ja nuo aikanaan aivan ihanat topit ansaitsevat jo eläkkeen rätteinä. Muutamat uudet alusvaatteet reikiintyneiden tilalle tarvitsen myös (tosin nämä sai jatkoaikaa kun ompelin pahimmat repsotukset) ja uudet yöpaidatkaan ei olisi pahasta, vaikkakin suunnittelen kyllä vielä uudelleenkin korjaavani entisiä, mulla on aika tarkka maku yöpaitojen suhteen, joten uutta ei ihan noin vaan osteta.

Tämä on vaateminimalismin ehdottomasti huonoin puoli. Kun vaatteita on vähän, niitä tulee pidettyä paljon ja ne kuluvat nopeammin oikeasti huonoiksi. Uskon kuitenkin, että mukavat ja siistit vaatteet tuovat hyvää fiilistä niin arkeen kuin juhlaakin ja koska pääosin käytän ostamani vaatteet kirjaimellisesti puhki, ei uusien ostaminen sinällään ole vika. Ajatus on että näitä ei ostolakon aikana tarvitse ostaa, mutta ihan kaikkien vaatteiden kulumista en ole pystynyt ennustamaan ja omille vaatteilleen näköjään myös sokeutuu, ihan aidosti ajattelin, ettei mulla nyt oikeastaan ole yhtään tosi huonokuntoista vaatetta ja totuus olikin sitten toinen. Eli jonkunlaista ostoslistaa vaatteista tulevan varalle pitänee tehdä, mutta jospa nämä hankinnat kuitenkin menisivät ensi vuoden puolelle.

Mietin tässä kohtaa taas ostolakon lopettamistakin, kun tuntuu, että koko vuosi on ollut tavaroiden hajoamista täynnään ja sitä myöten ostamista, mutta ostolakon lopettaminen näin lopussa vuotta tuntuisi jotenkin luovuttamiselta, joten yritän selvitä resuisilla vaatteillani vuoden loppuun.

2 kommenttia:

  1. Itsekin ostan vain vaatteita, joista oikeasti pidän, ja sitten käytän ne loppuun asti, en ostele uusia vain huvin vuoksi. Osa vaatteista pysyy yllättävän hyvinä vuosia, jopa vuosikymmeniä, ja on tosi harmillista, kun ne lempparivaatteet sitten lopulta tulevat aikansa päähän. Heppatallitalvitakkini on esimerkiksi suunnilleen 25 vuotta sitten lahjaksi saatu ja edelleen kuin uusi.

    VastaaPoista
  2. Jotkut vanhemmat vaatteet on kyllä niin paljon laadukkaampia kuin uudet ja kestää pitkään. Mullakin yksi toppatakki on palvelut itsellä ensin vuosikymmenen ja kun se jäi vähän pieneksi mulle, yksi lapsista omi sen itselleen ja edelleen takki on käytössä ja on lämmin ja hyvännäköinen.

    VastaaPoista