perjantai 27. lokakuuta 2023

Mitä en osta (melkein) koskaan

Ostoksia, Ostoksille, Ostaminen
kuva:pixabay/Alexas_Fotos

 

Kun mietin minimalismia ja ostolakkoani niin huomaan, että on myös paljon sellaista, mihin en käytä  ollenkaan rahaa ja mitä jätän ostamatta joka tapauksessa, olipa ostolakko tai ei.

Vaikka ostolakossa kaikki ostaminen jää (tai ainakin pitäisi jäädä) pois ja tauolle, on mulla asioita, joihin en siis käytä oikeastaan koskaan rahaa. Eli asioita joihin ei ostolakko ole vaikuttanut suuntaan eikä toiseen, kun niihin en kuluta muutenkaan rahaa. Vähän mietin viitsinkö niitä edes kirjoittaa esille, kun se voi antaa mun elämästä aika tylsän kuvan, mutta erilaiset listat on musta itsestäni muiden kohdalla kiinnostavia ja tykkäsin tosi paljon esim. vuosiostamattamitään- blogissa tästä postauksesta, niin listaan omianikin. Yritin miettiä sellaisia asioita, joihin moni ihan tavallisessa arjessa käyttää rahaa, eli jätin timanttikorut, purjeveneet, omat kartanot ja vastaavat pois, kun ei niitä varmaan kukaan tavallinen ihminen suunnilleen koskaan elämässään ostele.

Asioita, joihin en käytä rahaa (melkein) koskaan:

-ravintolat & kahvilat  ->  Meillä nuoriso huvikseen ja puoliso töiden puitteissa käy kyllä välillä syömässä ulkona ja käyttää palveluja satunnaisesti, eli meidän perhe sillä tavoin tukee alan yrittäjiä tällä seudulla omalta osaltaan. Mutta noin henkilökohtaisesti tykkään syödä kotona tehtyä ruokaa enkä rentoudu ravintolassa, mulla on rajuja ruoka-aineallergioita, jotka tekee ulkona syömisen stressaavaksi. Luulen, että jos ruokarajoitteita ei olisi, saattaisin silloin tällöin käydä syömässä leivoksen tai jonkun jätskiannoksen kahvilassa, mutta nykyään en siis käytä näihin rahaa koskaan.

-kampaaja & meikit & hiustenmuotoilutuotteet ->Mulla on pitkät hiukset, joita leikkaan itse ja pidän töissä kiinni. En meikkaa, en ole nuoruusvuosien jälkeen meikannut kun omat värit on sen verran tummat, että eroa meikittömyyteen ei paljon huomaa ja aamuisin olen niin laiska, että mielellään käytän ylimääräiset minuutit nukkumiseen. Ja olen niin feministi, että musta naisen ei ole pakko meikata, ei edes juhliin.

 - huuhteluaine -> Minusta turha.

-kynttilät -> On nättejä mutta meillä ei vaan tule kynttilöitä poltettua. Takkatuli riittää talvella tunnelmaa tuomaan.

 -kahvi & alkoholi  -> Nuorena join joskus, enää en koskaan, meillä ei ole edes kahvinkeitintä.

 -lehdet   -> Luen sanomalehtiä netistä ja joskus kirjaston e-lehtiä, pääosin luen kirjoja, aikakauslehtiä edes e-lehtinä harvemmin.

 -lentäminen ->En ole koskaan lentänyt enkä lennä, periaate ja lentopelko yhdessä varmistavat asian. Tosin haaveilen satunnaisesti Islannissa käymisestä ja puoliso Amerikan maisemista, en tiedä miten nuo maitse/vesitse menisivät, jos joskus lähtisi toteuttamaan.

-maustekastikkeet  ->Allergia ja mieltymys miedon makuiseen ruokaan.  

-kuntosalijäsenyys  -> Nuorena kävin treenaamassa tavoitteellisesti ja lihastakin oli ihan hyvin, sittemmin kyllästyin ( ja muutuin sohvaperunaksi) ja nykyään nautin toisenlaisesta liikunnasta. Mielummin kehonpainotreeniä kuin salia.

 -kodin elektroniikka -> Meillä ei laitteita uusita ennen kuin ne hajoaa ja mun läppärin ja puhelimen kohdalla todistetusti ei silloinkaan.

-sisustusesineet -> Mulla kauniillakin asioilla on käyttötarkoitus ja ne on käyttöesineitä, en osta vain koristeeksi mitään.

Osa noista on palveluja, joita en vaan itse tule käyttäneeksi, ostolakko ei sinällään mulla koske palveluja ja autoni huollatan läheisessä korjaamossa ja remppahommiakin teetetään mielellään tutulla ja osaavalla firmalla, mutta noita listalla olevia palveluja ei vaan omassa arjessa tule käytettyä. Ja olipa kyseessä palvelu tai tavara, kun ei osta sellaista mille ei omassa arjessa ole oikeaa tarvetta niin säästyyhän siinä sitten rahaa johonkin muuhun kivaan tekemiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti