torstai 23. marraskuuta 2023

Ostolakko ja black fridayn houkutukset

Free Black Friday Shopping photo and picture
kuva:pixabay:WOKANDAPIX


Black fridayn mainosaallossa ostolakkolainenkin huomaa miettivänsä ostamista tai lähinnä sitä, onko joku tarjous ihan ohittamaton, onko joku tarve, johon voisi juuri nyt ostaa poikkeuksellisen edullisesti tavaran, jota tarvitsee. Onko tyhmää jättää alennukset käyttämättä ja maksaa joskus reilun kuukauden päästä täyttä hintaa jostain, jonka olisi nyt saanut edullisemmin, vain koska pitää kiinni ostolakosta vuoden vaihteeseen asti? Vai onko black fridayn alerummutus vaan imaisemassa minutkin mukaan jonkunlaiseen kollektiiviseen kulutusjuhlaan, jossa oma harkintakyky himmenee ja kuvitelma säästämisestä saa aikaan tarpeita, jotka eivät oikeasti ole tarpeita vaan ihan vain haluja ja turhaa kuluttamista.

Useampi vuosi sitten ostettiin liesi black fridayn tarjouksesta, saatiin tarvitsemamme tuote ihan tajuttoman hyvällä alennuksella. Eli kyllä joskus niillä black friday-ostoksillakin on paikkansa ja tulevat ihan tarpeeseenkin.

Toisaalta voin todeta, että tänä vuonna en oikeastaan tarvitse mitään. Paitsi puhelimen tarvitsisin kun entinen on hajonnut entisestään, mutta tässä vielä yritän löytää muun ratkaisun kuin uuden ostamisen. Black fridayn puhelintarjoukset kyllä osuvat hermoon, jos se uusi puhelin on pakko hankkia, mielelläni siitä maksaisin mahdollisimman edullisen hinnan ja nyt jos jään vielä miettimään, menevät nuo tarjoukset ohitse. En kuitenkaan muuten enemmälti seuraa black friday- mainontaa ja toivottavasti jätän kaikki tarjoustuotteet ostamatta ainakin itselleni, mies tosin tarvitsisi yhden vaatteen, entinen vastaava on alkanut hajota ja yksi lapsista ehkä uuden tyynyn, eli jos sellaisia tulee vastaan hyvässä alennuksessa, voi olla että ne tulee tilattua. Toisaalta, jos pidän kiinni siitä, etten notku kaupoissa tai nettikaupoissa, niin ei kai ne tarjoukset voi tulla missään vastaan.😏 

Nuo tosin pitäisi hankkia varmaan joka tapauksessa lähiaikoina, vaikkeivät alennukseen tulisikaan, joten niiden ostaminen mahdolllisesta alennuksesta voisi olla ihan perusteltua ja järkevää, katsotaan miten black friday lopulta houkuttaa tarjouksia selaamaan eli miten saan vastustettua mainosten ja tarjousten houkutuksia.

Jotenkin alennusmyynnit kuitenkin aina luovat mielikuvan siitä, kuinka nyt ostamalla säästän rahaa ja olen taloudellisesti fiksu kuluttaja. Vaikka useimmiten ei ehkä olekaan isompaa tarvetta millekkään uudelle ja enemmän säästäisi kun vain jättäisi mainokset lukematta ja tavarat kokonaan ostamatta. Tässäpä siis ostolakkoa taas punnitaan ja koetellaan ja siinä huomaa, miten ympäristö ja mainonta ovat asioita, joille ei itse ole ollenkaan immuuni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti